KULTURNO-ZABAVNO LETO U SVILAJNCU: Publika uživala u besplatnom i raznovrsnom programu za sve uzraste
KULTURNO-ZABAVNO LETO U SVILAJNCU, Foto: Printscreen/youtube/TV Jasenica, Opština Svilajnac

leto u svilajncu

KULTURNO-ZABAVNO LETO U SVILAJNCU: Publika uživala u besplatnom i raznovrsnom programu za sve uzraste

Kulturno-zabavno leto u Svilajncu se već godinama s pravom smatra ključnim događajem koji povezuje umetnost i zajednicu, nudeći bogat kulturni sadržaj publici svih uzrasta

Objavljeno: 09:50h
Marina Letić

Tradicionalna manifestacija Kulturno-zabavno leto u Svilajncu svečano je bila otvorena 11. jula.

Osluškujući potrebe stanovnika, Centar za kulturu Svilajnac pod pokroviteljstvom opštine Svilajnac osmislio je bogat program koji je besplatnim sadržajem upotpunio letnje mesece.

Manifestacija, koja je već postala sinonim za kvalitetan kulturni sadržaj u ovom delu Srbije, donela je raznovrstan program koji je obuhvatio muzičke koncerte, predstave i plesne nastupe.

Ovogodišnje izdanje započelo je predstavom za decu "Zaljubi se Cica u princa".

- Koncept manifestacije Kulturno-zabavno leto podrazumeva muzičke sadržaje za različite ciljne grupe, te je ove godina nastupala pop grupa "Tap 011" u svom punom sastavu, izvođač narodne muzike bila je Snežana Đurišić, a za ljubitelje folk muzike u avgustu je bio planiran koncert Seke Aleksić. Osim koncerata planiran je bio i plesni spektakt, na kom je svilajnačka publika mogla da uživa kubanskoj muzici i plesu uz "Cubalcanicu" ali i u izvornoj muzici i tradicionalnim igrama folklornih ansambala opštine Svilajnac, čiji koncert zatvara Kulturno-zabavno leto. Tokom ova dva meseca jednom nedeljno su se izvodili izvoditi programi za decu, mjuzikli, predstave i koncerti i svi programi održavaju se na letnjoj sceni na rekonstruisanom Trgu Stevana Sinđelića u Svilajncu, navodi za Espreso Jelena Dimitrijević, urednica programa Centra za kulturu Svilajnac.

Jelena Dimitrijević, urednica programa Centra za kulturu Svilajnac
Jelena Dimitrijević, urednica programa Centra za kulturu Svilajnacfoto: Privatna arhiva

Od ove godine, novina je i potpuno digitalizovan Bioskop Centra za kulturu Svilajnac, što znači da su se istovremeno sa programima na otvorenom organizovale i filmske projekcije u multufunkcionalnoj klimatizovanoj sali Centra za kulturu.

Program ovogodišnjeg Kulturno-zabavnog leta u Svilajncu
Program ovogodišnjeg Kulturno-zabavnog leta u Svilajncufoto: Opština Svilajnac

- Na ovaj način omogućeno je i ljubiteljima muzike, plesa, filma da konzumiraju sadržaje i tokom leta, a najmlađi sugrađani svakako su imali gde da kvalitetno provedu slobodno vreme, bilo da biraju dečije filmove ili predstave na Trgu, ističe Jelena Dimitrijević.

1 / 6 Foto: Opština Svilajnac, Arhivska fotografija

Urednica programa napominje da se Centar za kulturu Svilajnac može pohvaliti vrlo negovanom publikom, koja je od velike rekonstrukcije zgrade Centra 2012. godine pa do danas, vrlo privilegovano konzumirala sve umetničke sadržaje iz domena likovne, muzičke i pozorišne umetnosti, kakvi su izvođeni u prestonicama kulture širom Srbije.

- U kontekstu raznolikosti i osmišljavanja programa osluškujući potrebe naše publike i građanstva, kulturni događaji koji tokom letnjih meseci u Svilajncu, spontano su nadovezivanje na postojeće umetničke sadržaje, nudeći građanstvu priliku da besplatno pogleda muzički, plesni ili pozorišni program u jednom potpuno drugom ambijentu u odnosu na standardne sadržaje, a sve sa ciljem da osim komercijalnih sadržaja, široj publici približimo i druge umetničke programe kroz posvećenost i kontinuitet tokom čitave godine, navodi Jelena Dimitrijević.

Kulturno-zabavno leto u Svilajncu trajalo je do 23. avgusta.

Tekst je objavljen u sklopu projekta "Svilajnac u perspektivi" koji je sufinansiran iz budžeta Opštine Svilajnac.

Bonus video:

03:27

ZOI, platforma za razmene raznolikih kultura

(Espreso/ Pripremila Marina Letić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.